Spelsystem

Något som de flesta som spelar roulette, och som spelar över huvud taget, försöker sig på är att skapa olika system för att bättra på sina vinstchanser. I vissa spel kan system vara till fördel: till exempel blackjack och videopoker. I båda dessa finns i varje givet läge ett ”bästa” drag, som statistiskt sett ger högst vinstchans, men karaktäristiskt för dem är att spelare gör aktiva val. I roulette gör den som spelar inga aktiva val, utan enbart bara passiva sådana. Detta betyder att det faktiskt inte finns något spelsystem för roulette som bättrar på oddsen.

Många har svårt att acceptera detta av olika skäl. Ett vanligt system som spelare försöker tillämpa är ett så kallat martingale-system. Det innebär att du efter varje förlorad spinn fördubblar din insats. När du så slutligen vinner, så går du tillbaka till ursprungsinsatsen. Intuitivt tycker många att detta verkar logiskt, men matematiskt gör ett martingale-system varken till eller från. Svagheten är att om man fördubblar insatsen, så ökar den mycket snabbt. Och skulle man förlora flera gånger i rad riskerar man att snabbt spela bort alla sina tillgångar. Varje vinst är även ytterst liten, beroende på att den måste täcka tidigare insatser.

Grunden till att många tror att spelsystem i roulette kan fungera är att de tror att sannolikheten för att kulan ska landa på en viss färg efter att den gjort det flera gånger minskar. Rött fem gånger i rad ”ser ut” som en mindre sannolik serie än rött, rött, svart, svart, rött. Sannolikheten för båda serierna är emellertid identiska. Detta är en insikt man som roulettespelare måste tillgodogöra sig. Gör man inte det riskerar man att fastna i olika fällor, som på intet sätt ökar ens vinstchans, men som tvärtom kan göra att man snabbt förlorar alla sina pengar.